Autolomalle Italiaan – Vinkkejä suunnitteluun ja kokemuksia tien päältä

Voiko Italiaan lähteä autolomalle? Tätä kysyimme itseltämme ja lyhyen googlettelun jälkeen vastasimme, KYLLÄ VOI! Mutta minne mennä? Kauanko yhdessä kohteessa pitäisi viettää aikaa? Miten paikallinen liikenne toimii? Miten tietullit maksetaan? Mistä auto ja miten? Missä yövytään ja minne auton saa kohteissa parkkiin?

Olen lomailun suhteen vähän kontrollifriikki. Pidän siitä, että minulla on kaikki valmiiksi suunniteltuna, eikä avoimia kysymyksiä juuri ole. Pakettimatkailu on siksi valtavan helppoa, mutta useimmiten pyrin sitä kuitenkin välttelemään. Nyt Italian reissun kohdalla avoimia kysymyksiä olikin yhtäkkiä vuokra-auton myötä niin paljon, että meinasi tulla pieni paniikki. Vietin monta iltaa googletellen eri asioita, jotta olisin mahdollisimman hyvin valmistautunut tulevaan lomaan. Lopulta stressasin kuitenkin ihan turhaan ja kaikki sujui todella mallikkaasti. Kirjoittelen tänne muutamia asoita, joista voi ehkä toiselle tiedonjanoiselle olla hyötyä.

Reitiksemme muotoutui aikamoisen pähkäilyn päätteeksi Milano – GardajärviVenetsiaToscanaRoomaCinque Terre ja sieltä takaisin Milanoon. Trippimittari näytti Milanon lentoasemalle palattuamme 2000 ajettua kilometriä kymmenen päivän aikana. Tämä kirjoitus keskittyy autoiluun Italiassa, kohteista on omat kirjoituksensa, joita pääset lukemaan esimerkiksi linkeistä yllä.

Näyttökuva 2017-06-25 kello 21.58.47

Auton vuokraaminen
Tämä oli ehkä minulle yksi hankalimmista asioista, sillä en ole vuokrannut koskaan autoa ulkomailla. Koitin selvitellä netistä mahdollisimman paljon siitä, mistä kannattaa vuokrata ja mitkä ovat niitä mahdollisia sudenkuoppia. Sen opin nopeasti, että hinta ei ole se ensimmäinen asia, mitä kannattaa tuijottaa. Vakuutukset ja niiden ehdot sen sijaan ovat. Usein edulliset vuokraamot ovat niitä, joilla vakuutukset ovatkin huomattavan kalliita tai ehdot huonoja vuokraajan kannalta. Huomasin myös, että ns. halpisvuokraamojen tiskit ovat lentokentällä aika tukossa ja usein omaa vuoroaan/autoa joutuu odottamaan tunnista kahteenkin. Otimme hieman varman päälle ja vuokrasimme kärryn Sixtiltä, joka on tunnettu monikansallinen firma. Kaikki sujui nopeasti ja ongelmitta ja saatiin hyvä auto alle. On hyvä tiedostaa, että et välttämättä saa sitä automerkkiä/mallia, jonka olet vuokrannut. Näin kävi meille, kun olimme varanneet Minin, mutta lähdimme pihasta upouudella Seat Leonilla (todella kiva auto muuten sekin).

Liikenne Italiassa
Italia on Suomen tapaan pitkä maa ja liikenne on pohjoisessa hyvin erilaista, kuin etelässä. Näin tiesi paikallinen tuttuni kertoa. Meidän ajelut keskittyivät pohjoiseen (Rooman ollessa eteläisin paikka joss käytiin), joten pystyn kertomaan vain siitä.

Pohjois-Italian liikenne on aika mutkatonta. Ei ollenkaan niin sekaista, kuin odotin nettikirjoitusten perusteella. Kaupungeissa nopeudet saattavat ylittää rajoitukset helpostikin, mutta esimerkiksi autostradalla kuuluimme kyllä itse niihin ohittelijoihin, vaikka emme ajaneet yhtään yli nopeusrajoituksen (130 km/h). Nopeuksia valvotaan Italiassa koko ajan tehostetummin ja kameratolppia oli siellä täällä. Nopeusrajoituksista oli välillä vaikeaa ottaa selvää, sillä aina ei ollut kylttejä. Piti tietää, millaisella tiellä ollaan. Autostradalla nopeusrajoitus on aina 130 km/h, ellei muuta kerrota. Pienemmillä moottoriteillä mennään 110 km/h, maanteillä 90 km/h ja kaupungeissa ja niiden lähettyvillä pääasiassa 50-70 km/h.

Autoja on asukasluvun mukaisesti aika paljon enemmän, kuin Suomessa. Tästä huolimatta liikenne oli minusta todella sujuvaa. Italialaisilla on hyvin pelisilmää liikenteessä. Tilaa osataan ottaa, mutta myös antaa. Vilkun käyttö on paikallisilla vähän laiskanpuoleista, mutta emme joutuneet tämän vuoksi kertaakaan vaaratilanteisiin. Se pitää ehkä sanoa, että Italia ei ole välttämättä paras paikka tulla opettelemaan autolla ajoa. Pitää olla sopivasti itsevarmuutta ja positiivista röyhkeyttä mennä pieniinkin väleihin, tilaa kyllä saa aina, kun sitä osaa ottaa. Kymmenen reissupäivän jälkeen tuntui ihan kauhealta palata Suomen ”minä ensin” -liikenteeseen.

Navigointi
Hyvä navigaattori on tarpeen Italiassa. Isoilla teillä kyltit kyllä opastavat hyvin oikeaan suuntaan, mutta maaseudulla ja pikkuteillä/kaupungeissa tilanne on toinen. Käytin itse Here -nimistä karttasovellusta puhelimella, joka ei kyllä pettänyt kertaakaan (okei, pienen pientä hapuilua oli aluksi Toscanan syrjäteiden syrjäteillä maatilaa etsiessä). Koko maan kartat sai ladattua offlineen, jolloin puhelimen käyttö navigaattorina ei rasittanut puhelinlaskua käytetyn mobiilidatan muodossa. Here oli reissun paras kaveri ylivoimaisesti. Suosittelen.

Tietullit
Autostradat ovat yksityisiä teitä ja niiden käytöstä maksetaan. Tietulleja ei ole siellä täällä hidastamassa liikennettä, vaan maksat lähtökohtaisesti vain kerran tien käytöstä. Ajaessasi motarille seuraat selkeitä opasteita ja tulet luukulle, josta saat lipukkeen (puomi aukeaa ja eikun kaasu pohjaan). Tieltä poistuttaessa annat lipukkeen joko kopissa istuvalle ihmiselle tai automaatille ja maksat pyydetyn summan rahaa. Käteistä ja ennen kaikkea kolikoita kannattaa olla mukana, sillä seteliaukot automaateissa eivät aina toimi. Silloinkaan ei tarvitse panikoida. Meille kävi kerran niin, että kolikoita ei ollut ja setelimasiina ei toiminut. Silloin kone antoi kuitin, jolla käytiin hoitamassa maksu netissä jälkikäteen (saakelin hankalaa, käytä paikallisen apua). Tietulleissa meillä meni rahaa matkasta riippuen 10-20 euroa. Lyhyemmät pätkät Milanosta Gardajärvelle ja Gardalta Venetsiaan olivat noin kympin luokkaa. Pidemmät matkat Venetsiasta Firenzen alapuolelle tai Firenzestä Roomaan olivat niitä kalliimpia 20 euron reissuja.

Taukopaikat
Moottoriteiden varsilla on reilusti isoja ”Autogrill” -holtoasemia, joista löytyy perus ABC:n palvelut. Näillä on syytä olla kuitenkin varovainen. Suurin vaara joutua jonkin sortin autovarkauden uhriksi piilee juuri näiden isojen huoltamoiden pihoissa. Otimme itse varman päälle, emmekä jättänet autoa koskaan yksin silloin kun meillä oli kaikki matkatavarat kyydissä. Jos kuitenkin niin teet, niin huolehdi siitä, ettet jätä mitään näkyviin autoon. Paikallisen tutun vanhempien auto putsattiin juuri ennen meidän reissua tällaisella tavallisella vessapaussilla, ei siis koske ainoastaan turistiautoja tämä vaara. Autovarkaudet ovat Italiassa muutenkin todella yleisiä, mikä on hyvä pitää mielessä, missä ikinä ajeleekin.

Oma neuvoni Italiaan autolomaa suunnittelevalle on, että huoli pois ja sekaan vaan. Italiassa on mahtavaa ajella. Liikenne sujuu ja maisemat ovat upeat. Mene ja nauti!

One thought on “Autolomalle Italiaan – Vinkkejä suunnitteluun ja kokemuksia tien päältä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s