Kokemuksia automatkasta Riikaan

Pääsiäinen 2016. Ensimmäistä kertaa omalla autolla ulkomaille, suuntana Latvian pääkaupunki Riika ja miniloman päätteeksi vielä yhden yön pysähdys Tallinnassa. Nopea katsaus internetiin kertoi kattavasti, mitä tulee ottaa matkaan mukaan, ettei tule ongelmia paikallisten poliisien kanssa; auton rekisteriote, green card vakuutusyhtiöstä ja jos kyseessä on firman auto, niin maastavientilupa. Lisäksi auto tulee varustaa palosammuttimella ja ensiapulaukulla, jotka ovat Latviassa pakollisia varusteita.

Sitten ei muuta kuin matkaan.

Laivareissu sujui hyvin ja ajallaan, kuten olettaa saattaa. Tallinnan päässä puhelimen navigaattori opasti sujuvasti ulos kaupungista, vaikka opasteet olivat sen verran hyvät, että ilmankin olisi pärjännyt. Se, missä mokasin hieman oli myöhäinen lähtö Helsingistä. 19.30 lähtevä laiva oli Tallinnassa 21.30 ja Riikaan on himpun verran yli neljän tunnin ajomatka Tallinnasta, jos noudattaa nopeusrajoituksia (kuten me mallikansalaiset). Liikennettä ei tiellä juuri ollut ja matkan varrella oli muutamia 24h huoltoasemia, joilla suoritettiin kevyt vesi- ja snack-tankkaus. Tie on erittäin hyväkuntoinen, joka helpottaa ajamista varsinkin pimeällä ja väsyneenä. Viron ja Latvian raja toimii luonnollisesti läpiajomeiningillä, kukaan ei ole paikalla pysäyttelemässä autoja ja katsomassa papereita. Sekä Virossa, että Latviassa yleisnopeusrajoitus on näin talviaikaan 90 km/h. Kun rajoitus tippuu alemmaksi, on siitä hyvät kyltitykset, mutta Latvian puolella joudut itse arvailemaan, koska saa ajaa taas kovempaa, siitä kertovia liikennemerkkejä kun ei oikein ole. Viron puolella matkan varrella on jonkin verran kameratolppia. Itse koin liikenteen varsin sujuvana molemmissa maissa. Kaupungeissa ajetaan ehkä hieman kovempaa, kuin mihin Suomessa ollaan totuttu, mutta varsinkin Riiassa poliisit tutkailivat kaupunkiliikennettä aika aktiivisesti, joten suosittelen ajamaan rajoitusten mukaan.

Useista eri vaihtoehdoista edullisimmaksi tuli lopulta ostaa koko laiva- ja hotellipaketti Tallinkilta. Buukkasin Tallink Hotel Rigan (http://www.tallinkhotels.com/fi/tallink-hotel-riga).

Tallinkin hotelli Riiassa on erittäin hyvällä paikalla kaupungin keskustassa ja joka paikkaan on lyhyt kävelymatka. Itse hotelli on perussiisti, ehkä hieman paremmassa kunnossa kuin saman firman hotellit Tallinnassa. Aamiainen tosin oli aika heikko. Leivät ja sämpylät tarjoiltiin jäisinä ja jos osuit vähän myöhään aamiaiselle, tahtoi tarjoilut olla melko niukat. Loistavasta sijainnista ja siisteydestä huolimatta valitsen ensi kerralla ehkä kuitenkin eri hotellin.

Koska koko reissuseurue oli ensikertalaisia Riiassa, otimme heti aamuksi pienen opastetun kaupunkikierroksen. Tosin ei sitä perinteistä, vaan haimme ”Alternative Riga” kierrosta, jossa näkisimme hieman muuta kuin vanhan kaupungin pakolliset turistinähtävyydet. Saimme loistavan muutaman tunnin kävelykierroksen E.A.T. Riga -nimiseltä firmalta (www.eatriga.lv), josta erinomaista brittienglantia puhuva James tuli hakemaan meidät hotellilta aamulla. Vanhaan kaupunkiin ei tällä kierroksella menty lainkaan. Sen sijaan kiersimme kauppahallit, kaupungin keskustaa, puistoja ja pienen (todella erikoisen) kirpputorin. Jamesilla oli erittäin hyvää tietoa kaupungista ja koko kierroksen tarkoitus onkin antaa reissaajille todellinen kuva Riiasta ja siitä, miksi se on sellainen kuin se tänä päivänä on. Yritys tekee kaikenlaisia kierroksia kaupungissa, joista lisätietoa heidän kotisivuiltaan.Keskityin Riiassa pääasiassa syömiseen ja kaupungin katseluun. Vanha kaupunki on tietysti kaunis ja siellä on mukava kierrellä ja katsella. Vanha kaupunki on melko pieni, eli se on aikalailla päivässä koluttu ja nähty. Ruokaa tuli nautittua seuraavissa paikoissa:

Domini Cane – Vanhassa kaupungissa yksi Tripadvisorissa parhaita arvosteluja kerännyt paikka. Miljöö oli kiva, ruoka oli hienosti aseteltu, mutta aavistuksen laimean makuista. Kolme tähteä.

International SV – Muutaman kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta kehuttu ravintola. Kuuden ruokalajin Chef’s Menu maksoi vaivaiset 30 eur ja näytti listalla hyvältä. Ei voi sanoa, että ruoka oli missään nimessä huonoa, mutta kaikkien kehujen perusteella odotukset olivat ehkä hieman liian korkealla tämän suhteen. Palvelu erittäin ystävällistä. Neljä tähteä.

Indian Raja – Vanhassa kaupungissa keskeisellä paikalla hyviä arvosteluja saanut intialainen. Ruoka oli sitä perus intialaista, kuten olettaa saattaa. Maut oikein kohdillaan, ei mitään valittamista. Neljä tähteä.

Biblioteka No. 1 – Keskustassa puistossa sijaitseva ravintola on yksi Riian parhaimpia. Miljöö erittäin siisti ja ruoka aivan taivaallista. Ehdottomasti yksi parhaimpia ravintolakokemuksia pitkään aikaan. Hinnaltaan melko kallis paikalliseen tasoon nähden, mutta joka sentin arvoista. Loppulaskumme oli vajaa 200 eur, johon sisältyi kolme ruokalajia ruokajuomineen ja shamppanjoineen. Jos pidät hyvästä ruoasta, käy täällä! Viisi tähteä.

Black Magic – Vanhassa kaupungissa suklaaseen ja kahviin keskittyvä, tunnelmallinen paikka. Käynnin arvoinen jos suklaa maistuu. Ehkä kuitenkin pieni pettymys, sillä suklaa- ja juustokakut eivät olleet aivan täydellisiä 😉 Neljä tähteä.

Baareissa tuli käytyä melko vähän. Oikeastaan tutustuin vain kahteen, joissa oli muutakin koettavaa kuin pelkkä baari:

Skyline Bar (Radisson Blu:n yläkerrassa) – Paikallinen näköalabaari, josta maisemat ovat toki varsin hyvät ja käynnin arvoiset. Käynti illalla dinnerin jälkeen, jolloin paikka oli muuttunut yökerhoksi viiden euron sisäänpääsymaksun kera. Viisi minuuttia maisemien katselua riitti.

Valdemāra Pasāža, eli Labietis olutpanimon baari olikin sitten varsin mielenkiintoinen. Käynti täälläkin iltamyöhällä, paikka kun on kolmeen asti auki viikonloppuisin. Labietis tunnetaan kokeilevana panimona ja eri oluita riittääkin paljon maisteltavaksi. Hanasta sai muutamat maistiaiset, ettei tarvinut ihan sokkona päättää, mitä juo. Itse baari oli melko villi paikka. Heti ensimmäisessä pöydässä nojaili sammunut kaveri, kaiuttimista pauhasi aggressiivinen metallimusiikki ja sakki oli melko seipäässä. Iso osa asiakkaista olikin jo tullut paikalle iltapäivästä, kuten meille tiesi kertoa vauhdikas australialaisheppu, jonka kanssa istuin samaan pöytään. Seuraan liittyi myös pari hyvin juonutta hollantilaistyttöä, joiden kanssa juttu luisti oikein kivasti. Oluen ystäville tämä on must see paikka Riikassa. Ota keskustasta taksi (maksaa noin vitosen). Pieni lasi olutta maksaa euron, vähän isompi pari euroa ja puolen litran tuoppi keikkuu siinä kolmen euron kieppeillä.

Kaiken kaikkiaan Riika oli kiva käydä näkemässä. Erilainen kaupunkikierros antoi hyvin perspektiiviä kaupungille turistin silmissä ja oli kiva kuulla kaupungin historiaa ja nähdä myös se toinen puoli. Riika huokuu vielä aika vahvasti Neuvostoliittoa, mikä omalla tavallaan lisää sen houkuttelevuutta. En luultavasti tule heti uudelleen, mutta kun tulen, niin teen sen kesällä. Riika on monine puistoineen varmasti todella kaunis kesällä!Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s