Ho Chi Minh City – kiehtova mopomekka

Matkaan lähdetään Helsingistä puoli neljän aikaan iltapäivällä. Lento kestää reilu 11 tuntia ja on perillä paikallista aikaa vähän ennen kahdeksaa aamulla. Jos koneessa pystyy nukkumaan, niin aikaerosta pitäisi selvitä melko iisisti. Itse kuulun niihin, joilla ei lennoilla uni tule, joten valvoessa menee tämäkin siirtymä.

Näyttökuva 2015-2-16 kello 15.39.43
Reput pakattu, let’s go!

Ho Chi Minh City, entiseltä nimeltään Saigon on kymmenen miljoonan asukkaan suurkaupunki Vietnamin eteläosassa. Lähes jokaisella kaupungin aikuisella (ja monella lapsellakin) on mopo, niitä on laskettu olevan kaupungissa kuusi miljoonaa. Ja sen kyllä huomaa heti, kun astuu lentokentältä ulos. Bussimme kiemurtelee kentältä hotellille ensimmäiseen kaupunginosaan reilussa puolessa tunnissa. Aamuruuhkasta huolimatta kaupungin liikenne ei seiso, vaan homma etenee hyvin koko ajan.

Näyttökuva 2015-2-16 kello 15.33.32
Vietnam telecommunications. Kun sähköjohto menee rikki, sitä ei poisteta. Laitetaan vain uusi tilalle ja eipä aikaakaan, kun sähkötolpat näyttävät tältä. Ihan normaalia täälläpäin.

blog1

Olemme varanneet edullisen hotellin Ho Chi Minh Citystä koko kahden viikon lomamme ajaksi Aurinkomatkojen kautta. Näin pääsimme halvemmalla, kuin varaamalla pelkät Finnairin suorat lennot ja hotellit itse. Ho Chi Minh Citystä matkamme jatkuu muutaman yön jälkeen etelämmäs, Phu Quocin saarelle sekä itärannikolle Hoi Anin kaupunkiin. Tässä kirjoituksessa keskitymme kuitenkin Ho Chi Minh Cityyn.

Yleisvaikutelma kaupungista on hieman kehittymätön. Vaikka ollaan suurkaupungissa, ei oikein tunnu siltä. Pilvenpiirtäjät ja modernit isot toimistorakennukset loistavat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta poissaolollaan. Voisin kuvitella, että kaupunki saattaa kehittymättömyydessään olla kokemattomalle matkaajalle jopa hieman haastava. Avoin mieli korvaa kuitenkin puuttuvan kokemuksen ja jokainen saa varmasti kaupungista paljon irti, kun löytää oikeat oppaat.

DCIM100GOPROGOPR0263.

Hotellimme, kolmen tähden Vien Dong sijaitsee ensimmäisessä kaupunginosassa (District 1) reppureissaaja-alueen välittömässä läheisyydessä. Ensimmäinen kaupunginosa on se, jonne kannattaa majoittua, kun tänne saapuu. Se on kaupungin ydinkeskusta ja suurin osa nähtävyyksistä löytyy täältä, samoin kuin ostoskeskukset ja Ben Thanhin markkinat.

Hotellimme läheisyydestä löytyy paljon pieniä kujia, joiden varrella on niin ravintoloita, ihmisten olohuoneita, kuin pieniä hotellejakin. Täällä pääsee myös hieman pakoon isompien katujen uskomatonta mopotulvaa ja jatkuvaa tööttäilyä. Täältä kujilta löytyvät keskustan edullisimmat oluet ja ruoat. Olutpullon hinta vaihtelee täällä todella paljon. Edullisimmillaan se maksaa kymppitonin (valuutta on Vietnamin Dong, kymppitonni on tällä hetkellä noin 40 senttiä) ja kalleimmillaan päästään lähemmäs sataatuhatta Dongia. Reppureissaaja-alueella syömme ja juomme iltaisin reilulla 200 000 dongilla (alle kympillä) vatsamme täyteen paikallisia herkkuja. Ruoka onkin yksi suurimpia syitä, miksi tulimme Vietnamiin ylipäätään. Siitäkin huolimatta, että kalakastike ei kuulu omiin suosikkimakuihini.

Näyttökuva 2015-2-16 kello 15.33.02

Kaupungissa ja sen ympäristössä riittää nähtävää ja tehtävää helposti useaksi päiväksi. Kaupungin kaikkiin nähtävyyksiin emme tutustuneet, mutta pari ostoskeskusta, Ben Thanh markkinat ja iltatori kierrettiin ja lisäksi käytiin sotarikosmuseossa. Niin näkemisen arvoinen paikka, että siitä pitää tehdä oma kirjoitus yhdessä Cu Chi -tunneleiden kanssa. Hotellimme läheisyydessä oli myös AB-tower -niminen torni, jonka 27. kerroksen baarista on huikeat näköalat kaupungin ylle. Korkeampiakin terasseja täältä löytyy pari, mutta näihin emme tutustuneet. AB towerissa kannattaa käydä iltasella, kun on pimeää. Sortseissa ja läpsyissä baariin ei ole asiaa puoli kahdeksan jälkeen, joten pitkät housut jalkaan ja siisti paita päälle, niin pääsee ihastelemaan maisemia. Baari on paikalliseen hintatasoon nähden sikakallis ja yksiin juomiin menikin helposti enemmän rahaa, kuin kokonaiseen dinneriin reppureissaaja-alueella.

IMG_1026

Näyttökuva 2015-2-16 kello 15.33.17

Kun kaupungin nähtävyydet on kierretty, kannattaa tutustua HCMC:n runsaaseen retkitarjontaan. Tripadvisorin perusteella erilaiset päivä- ja skootteriretket ovat täällä erittäin suosittuja. Skoottereita ei luonnollisesti hurjassa liikenteessä ajeta itse, vaan istutaan kyydissä. Kokeilimme yhtä reilu neljän tunnin ruokarundia skoottereiden selässä. Kiersimme kaupunkia ja menimme alueille, jonne muuten ei olisi osannut edes hakeutua. Oppainamme (ja kuskeina) oli kaksi nuorta tyttöä, joilla oli hyvä yleistieto HCMC:stä ja ruoista, joita söimme. Ravintolat, joissa pysähdyimme, olivat katukeittiö -typpisiä, joissa myytiin vain paikallisia herkkuja. Lautaselle päätyi niin kevätrullia, sea foodia, kuin eksoottisempaakin tavaraa, kuten vuohen utaretta, sammakkoa ja krokotiilia. Mielenkiintoisia ja maistuvia uusia kokemuksia! Food tour on ehdottomasti suosittelemisen arvoinen juttu, joskin hieman kallis paikalliseen hintatasoon nähden (kierros maksoi 60 USD per hlö). Retken järjestäjänä toimi Tiger Tours, jolla meileihin vastaaminen ja itse retken pyörittäminen sujui erittäin mallikkaasti (http://www.mytigertour.com).

P1100746

P1100780

P1100773
Sammakkoa. Maistui kanalle, eli hyvää.

P1100779

P1100782
Sammakko pötköttelee grillissä seuranaan ilmeisesti kanan(?) jalkoja.
P1100771
Tässä paistuu vuohen utaretta ja okraa.

Ho Chi Minh Citystä pääsee myös helposti päiväretkille kaupungin ulkopuolelle. Itse testasimme Cu Chi tunnelit ja päiväretken Mekong -joen suistoon. Tästäkin oma kirjoituksensa.

Ho Chi Minhin plussat ja miinukset

Plussat
+ Hyvä ruoka
+ Edullinen hintataso
+ Nähtävyydet
+ Helppo liikkua (taksit todella edullisia)
+ Tunnelma
+ Hyvät retkimahdollisuudet
+ Finnairin suora lento Helsingistä

Miinukset
– Liikenne (vaatii totuttelua)
– Suuret hintaerot ruoassa
– Piraattituotteet (myydään markkinoilla ja monissa kaupoissa)

Näyttökuva 2015-2-16 kello 15.34.10
Paluulennolla aloitetaan jo haaveilu seuraavista kohteista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s