Petra, Lesvos – tunnelmallinen kreikkalaiskylä

Itävallan heinäkuisen aktiiviviikon jälken kaivattiin kovasti lepoa. Suomeen saavuttuamme helleaalto oli juuri päättymäisillään ja Mette Mannosen kartalla alkoi näkyä sadepisaroita ja ukkosia. Pesimme pyykit, pakkasimme ne samantien uudelleen ja varasimme edullisen extempore-lähdön Kreikkaan. Tarjontaa oli heinäkuussa vähän vaisusti, kun moni oli varannut kesäkuun kylmien säiden aikaan nopeita lähtöjä lämpöön. Löytyipä kuitenkin meidän tarpeisiin, eli syömiseen ja pötköttelyyn sopiva kohde, nimittäin Aurinkomatkojen tarjonnasta: Lesvoksen saari ja sieltä pieni Petran kylä.

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.05.20

Finnairin suora lomalento vei mukavasti perille ja bussikuljetus saaren pääkaupungista Mitilinistä hotellille kesti reilu tunnin. Perillä odotti kolmen tähden Theofilos Classic -hotelli, joka sijaitsi vajaan vartin kävelymatkan päässä rannasta, ihan kylän ”takareunalla”. Hotelli oli melko vaatimaton, mutta ajoi asiansa hyvin. Kevyen huonesekoilun päätteeksi saimme hoidettua itsellemme hauskan, viistokattoisen huoneen hotellin katolta isolla parvekkeella ja allasnäkymällä. Tämä kelpaa.

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.08.23

Petran kylän keskipiste on upea vanha kirkko, joka on rakennettu korkean ja jyrkän kallion päälle. Kirkon ympärille on ajan saatossa rakentunut pieni kylä, jonka kapeat kadut tavernoineen ovat todella tunnelmallisia ja kutsuvat romanttiselle iltakävelylle. Kylässä asuu paljon paikallisia ja hotelleja on melko vähän. Petrasta oikeastaan tuntuvat puuttuvan kokonaan isot lomaresortit valtavine uima-altaineen, mikä ei mielestämme ole ollenkaan huono asia. Ranta on pienehkö, mutta kylän turistimäärään nähden riittävä. Ei mikään valkoinen paratiisi-unelmahiekkaranta palmupuineen, mutta hiekkainen kuitenkin. Suurin osa rannan aurinkotuoleista on jonkun ravintolan omistamia, joten tarjoilu pelaa koko biitsipäivän.

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.01.39

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.03.12

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.02.57

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.02.39

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.01.57

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.16.48

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.17.03

Lomasta ei sinänsä ole paljon kerrottavaa, sillä keskityimme hotellin altaalla makoiluun ja syömiseen. Kirjoitetaan siis muutama sana jälkimmäisestä.

Kreikkalainen ruoka on tunnetusti hyvää ja Petrastakin sai joka nurkan takaa perinteisiä herkkuja, kuten kreikkalaista salaattia, oliiveja, tzazikia, souvlakia, lihapullia jne. Kertaakaan emme tainneet huonoa ruokaa saada, mutta on pari paikkaa, jotka ansaitsevat erikoismaininnan erinomaisuudestaan.

The Women’s Co-operative tarjoaa perinteistä kreikkalaista ruokaa, mutta oli selkeästi paras sitä tarjoavista ravintoloista. Erinomainen palvelu ja tunnelmallinen terassi ja pikku parvekkeet. Sesongin aikaan pöytä on varattava etukäteen.

OE Eatery puolestaan on tanskalaispariskunnan toteutunut unelma. Rakkaudella rakennettu, tunnelmallinen ravintola sijaitsee rantakadun varrella ja tarjoilee perinteisen kreikkalaisen sijaan välimerellistä, hieman Italiaan kumartavaa ruokaa. Pariskunta pyörittää ravintolaa rennolla ja rakastavalla otteella. Mies tarjoilee ja nainen laittaa ruoat. Söimme heillä kolmesti.

Kalderimi on gyros-taivas. Illalliselle ehkä vähän turhan ”casual”, mutta lounaspaikkana lyömätön. Edulliset gyrosit ovat erittäin maukkaita ja runsaita. Reilulla kympillä saatiin syötettyä ja juotettua helposti kaksi aikuista.

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.16.35

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.02.15

Kuten jo todettu, emme tehneet tällä reissulla juuri mitään. Aikomus käydä suuremmassa naapurikylässä, Molivosissa oli todella suuri, mutta eipä saatu pyllyjämme hilattua edes sinne. Yhtenä päivänä sentään teimme veneretken. Kyseessä oli Aurinkomatkojen oma retki, joten paatti oli pullollaan muita suomiturreja. Eipä haitannut. Retkellä käytiin tutustumassa pienen pieneen kalastajakylään ja uitiin kirkkaissa vesissä. Lounas grillattiin ja syötiin veneessä. Kiva, rento retki!

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.03.42

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.04.12

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.04.30

Rauhaa kaipaavalle ja hyvää ruokaa arvostavalle täydellinen kohde pakoon arjen kiireistä ja turistimassoista. Nautin erittäin paljon ja kun maailma on nähty, niin tänne voisi palata perustamaan oman pienen unelmaravintolansa. Jos yleensä kartat pakettimatkoja, niin tässä kohtaa voit tehdä poikkeuksen ja antautua sellaiselle, it’s worth it!

Petran plussat:
+ rauha
+ tunnelmallinen kreikkalaiskylä
+ hyvät ravintolat
+ edullinen hintataso moniin Kreikan turistipaikkoihin verrattuna
+ jätski
+ erittäin puhtaat vedet

Petran miinukset:
– aktiviteettien vähäinen määrä (jos on sellaisten perään)
– nähtävyyksiä on melko vähän (tosin emme niitä tulleetkaan katsomaan)

Näyttökuva 2015-1-8 kello 0.03.29

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s