Joulu Prahassa

Mitä jos ensi jouluna lähdettäisiin vaan karkuun kaikkea? Ei laitettaisi joulukoristeita, ei valmistettaisi jouluruokia, ei stressattaisi kylään tulevilla ihmisillä tai kyläilyillä? Nämä ajatukset (muun muassa) siivittivät meidät viettämään joulua Prahassa. Reissuun lähtivät minun ja vaimoni lisäksi appivanhempani. Jollekin tämä voisi olla horror-reissu, mutta me tulemme appivanhempieni kanssa oikein hyvin juttuun.

Matkaan lähdettiin Czech Airlinesin siivin aaton aattona ja kohteessa oltiin neljä yötä, joka oli varsin hyvä pituus jouluiselle kaupunkilomalle Kyyti lentokentältä hotellille järjestyi näppärästi Welcome Pickups -nimisen firman kautta, jonka ystävällinen kuljettaja oli vastassa kentällä ja vei meidät kohtuuhinnalla majapaikkaamme. Hotellimme The Nicholas Hotel Residence oli niin sanotusti pelipaikoilla, sillä kävelymatka keskustan nähtävyyksille kesti vain minuutista reiluun varttiin. Hotelli oli varsin kotoisa yhdeksän huoneen kokonaisuus, jossa aamiaiset syötiin omissa huoneissa.

Prahan keskusta on aika kompakti ja kävellen pärjää hyvin, mutta kärsivällisyyttä sesonkiaikoina tarvitaan ajoittain hieman. Etenkin suosituimmat nähtävyydet (kuten Charles Bridge tai vanhan kaupungin joulutori) ruuhkautuvat päiväsaikaan aika kovasti ja eteneminen voi olla hidasta. Prahassa käy vuodessa pitkälle yli 20 miljoonaa turistia ja toki se ajoittain näkyy. Sivukujilla on kuitenkin rauhallisempaa, jos haluaa hetkeksi laumoja karkuun.

img_20191225_151730__01.jpg

Ravintolatarjontaa Prahassa on todella paljon ja hintataso huomattavasti Suomea edullisempi. Lounaat neljälle maksoivat juomineen keskimäärin 50 euroa ja illalliset pyörivät pääsääntöisesti noin 120 euron kieppeillä (sisältäen alkujuomat, 2-3 ruokalajia per nassu, ruokajuomat ja kahvit). Halvemmallakin pääsee. Pöytä kannattaa varata etukäteen, jos tähtäimessä on vähän parempi ravintola. Tähän melko näppärä työkalu on restu.cz -sivusto, josta tuntuu löytyvän aikalailla kaikki Prahan ravintolat ja pöydän varaaminen on helppoa.

IMG_20191224_153733_606.jpg

img_20191224_153733_607.jpg

Söimme pariinkin otteeseen (sekä lounasta, että illallista) Tsekkiläisissä Potrefena Husa -ketjupubeissa, joita löytyy keskustasta useampia. Näissä tunnelma on rentoa, ruoka hyvää ja kohtuuhintaista. Suositeltavien ravintoloiden listalle pääsevät myös ravintolalaiva Marina, jossa tarjoillaan italialaista evästä, sekä thairuokaa edustava NOI. Viimeisin oli mielestämme reissun paras, mutta nämä ovat näitä makuasioita. Vaikka Tsekeissä liharuoat ovatkin suuressa suosiossa, löytyy myös punaista lihaa välttelevälle hyviä ruokapaikkoja. Kaikissa paikoissa, joissa söimme oli tarjolla myös kala- ja kasvisvaihtoehtoja.

Välteltävien ravintoloiden listalle joutuu joulumenun perusteella muutoin hyviä arvosteluja kerännyt Le Grill, joka tuotti aikamoisen pettymyksen alusta loppuun, vaikka oli ylivoimaisesti matkan kallein illallisemme.

Joulu Prahassa koostui kaupungilla kävelystä, nähtävyyksien ihmettelystä, syömisestä, pelailusta ja päiväunista. Muutamassa päivässä ehti hyvin kiertämään kaupungin nähtävyyksiä, kuten Charles Bridgen, Prahan linnan, juutalaismuseon hautausmaineen, juutalaiskorttelit, joulutorit, astronomisen kellon, John Lennon wallin, kirkkoja ja niin edelleen. Pyhän Vituksen katedraali jäi näkemättä valtavien jonojen vuoksi, mutta hotellimme kyljessä seisova, jykevä St. Nicholas -kirkko oli myös todella näyttävä. Kirkon korkeaan torniin (joka toimii eräänlaisena pienenä museona) pääsee myös kiipeämään noin neljän euron pääsymaksua vastaan.

img_20191224_112333__01.jpg

img_20191226_110420__01.jpg

Prahasta jäi todella hyvä fiilis. Kaupunki on mielettömän kaunis ja täynnä vanhoja rakennuksia 1400-luvlta alkaen, jotka säästyivät kun Prahaa ei sodissa pommitettu. Keväällä tai kesällä varmasti vielä nätimpi, kun puissa on lehdet ja kukat kukkivat. Joulutorit kojuineen olivat mukavan tunnelmallisia ja jonkinlaiseen joulufiilikseen taisimme kuitenkin päästä, vaikka se olikin hyvin erilaista kuin perinteinen suomalainen joulutunnelma. Parasta oli ehkä valoisuus. Päivät olivat pidempiä kuin meillä pimeässä Suomessa ja aurinko paistoi päivittäin, vaikka välillä vettäkin hieman sateli.

Ehdottomasti yksi Euroopan hienoimpia kaupunkeja! Ja hyvää olutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s