Pyöräilyä ja melomista Mljetin kansallispuistossa

Mljetin saaren kansallispuisto on ehdottoman näkemisen arvoinen paikka. Sen ”keskuksena” toimii kaksi järveä, isompi järvi ja pienempi järvi. Molemmat ovat yheydessä mereen, eli vesi on suolaista. Kansallispuistosta pidetään todella hyvää huolta ja joka paikassa onkin moitteettoman puhdasta. Paikallisilla on selkeästi kova halu säilyttää ainutlaatuinen luontokohde hyvässä kunnossa ja hyvä niin. Samaa ajattelua toivoisi vietävän myös moniin Aasian maihin, joissa roskat täyttävät meret ja rannat.

SAM_0172

Koska turistilla ei ole mitään asiaa moottoriajoneuvoilla näiden järvien lähelle, ovat vaihtoehdot liikkumiselle tässä:

Kävellen
Isomman järven ympärillä kulkee asfaltoitu, kapea tie. Matka järven ympäri on tosin kävellen aika pitkä. Pienepää järveä kiertää kinttupolku, sinne ei taas fillarilla ole asiaa.

SAM_0086

SAM_0184

Pyöräillen
Pääsee jo nopeammin. Polkupyöriä vuokrataan kansallispuistossa ja meille ne toimitettiin suoraan kotiovelle. Tiet ovat erittäin hyväkuntoisia ja maasto tasaista. Pyörällä pääsee helposti päivässä järven ympäri ja välissä ehtii uimaankin. Poljimme ensin Solinesta kauppaan toiseen kylään, Pomenaan. Täällä oli jo joitakin hotelleja ja useampia kauppoja. Mukaan tarttui hatun lisäksi uimakengät, jotka ovat täällä aivan must! Rannat ovat niin kivikkoisia, että paljain jaloin on hankalaa päästä kunnolla veteen. Uimakengät ratkaisevat tämän ongelman kertaheitolla ja uimisesta tulee taas huikea nautinto. Pyräretkemme kokonaissaldoksi tuli noin 30 kilometriä, kun ajoimme Pomenan jälkeen kokonaan ison järven ”ympäri”. Lainausmerkit, koska järven ympäri ei aivan pääse. Välissä on kanava, josta järvet saavat vetensä. Kiersimme siis järven, otimme kuvat kylästämme vastarannalta ja palasimme samaa reittiä takaisin. 40 asteen helteestä huolimatta aivan superkiva päivä!

SAM_0182
Solinen kylä vastarannalta.

SAM_0065

Kanootilla
Ja tämä se vasta lystiä onkin! Kanootilla (tai kajakilla) pääsee järvien parhaille uimapaikoille, joihin ei edes rannalta oikein pääse. Aurinkoa voi ottaa kalliolla ihan omassa rauhassa vaikka ilkosillaan, sillä kukaan ei ole katselemassa. Näitä vesikulkuneuvoja vuokrataan pyörien tavoin kansallispuistossa ja nämäkin odottivat meitä omassa rannassa, kun edellisenä iltana olimme ne ”tilanneet”. Kanootilla kävimme myös isomman järven keskellä sijaitsevalla luostarisaarella. Luostariin pääsee isommallakin turistipaatilla, mutta oma kanootti oli huomattavasti coolimpi vaihtoehto. Saaren luostari on tutustumisen arvoinen ja sen parista ravintolasta saa hyvän lounaan.

SAM_0225
Isomman ja pienemmän järven välinen kanava. Tämä oli myös kansallispuiston turistoitunein osio. Lähellä on Pomenan kylä.
SAM_0242
Kapteeni kiinnittää kanoottia luostarisaaren laituriin.
SAM_0240
Näitä rauhallisia auringonottopaikkoja löytyy runsaasti.
SAM_0228
Kanoottiparkki

SAM_0194

Mljet tarjosi upeita kokemuksia. Tässä vielä plussat ja miinukset.

Mljetin plussat:
+ Rauha
+ Luonto
+ Kirkkaat vedet
+ Auringonotto upeissa maisemissa
+ Ruoka

Mljetin miinukset:
– Kauppaan (Pomenaan) on Solinesta pitkähkö matka
– Ampiaiset (niitä on PALJON, mutta ovat kyllä lempeitä. Vältyimme pistoilta)
– Neljä yötä oli liian lyhyt aika täällä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s