Gili Meno

Matka kulki ensin Helsingistä Frankfurtiin ja sieltä Singaporeen. Muutaman päivän päästä jatkettiin Silk Airin koneella Singaporesta Indonesiaan Lombokin saarelle. Lento oli kohtuullisen villi. Sadekausi on menossa nän tammikuussa ja yli kymmenenkin kilometrin korkeudessa lensimme koko lennon pilvissä. Turvavyön merkkivalot paloivat oikeastaan koko lennon ja kone vispasikin ihan mukavasti puolelta toiselle. Perille päästiin kuitenkin yhtenä kappaleena.

Lombokin kentälle olimme etukäteen järjestäneet oman kuljettajan, joka veisi meidät rannalle, josta pääsemme venekyydillä Gili Menolle. Gili Menolle ei tähän aikaan julkisia venekyytejä Lombokista ollut tarjolla, joten matka taittui privaatilla ”speed boatilla”, joka sekin oli ennakkoon hoidettu. Koko auto- ja venerumba maksoi yhteensä 850000rp (n. 53€). Paikallisille iso raha, mutta länsimaiselle ihmiselle pieni korvaus usean tunnin kyydityksistä. Etapin viimeinen osuus Gili Menon päärannalta meidän ”kotiin” taittui hevoskärryllä.

Lombokin lentokenttä
Lombokin lentokenttä
Pikavenekyyti Lombokin saarelta Gili Menolle
Pikavenekyyti Lombokin saarelta Gili Menolle

Ja mikä ihana paikka siellä odottikaan kun lopulta perille pääsimme! Olimme varanneet Tripadvisorissa Gili Menon parhaan majoituspaikan arviot saaneen Shack 58:n. Paikka on yksityisessä omistuksessa ja yksi yö maksoi noin 90 euroa. Sillä rahalla saimme oman tontin, jolle oli rakennettu rannalle avoinna oleva iso oleskelutila, ilmastoitu makuuhuonerakennus ja wc-/suihkutiloille oma pieni ”pytinki”. Paikka oli hienosti laitettu ja meitä tervehti kaksi henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä. Yllätyimme, kun kuulimme että he ovat joka päivä aamusta iltaan vain meidän käytettävissä ja ilmoitamme vain heille jos jano tai nälkä yllättää. Wau!

Shack 58
Shack 58 ”olkkari”
Shack 58 ja oma ranta-gazebo
Shack 58 ja oma ranta-gazebo
Näkymä olkkarista
Näkymä olohuoneesta
Meidän avo-olkkari
Aamiaislautaselle päätyi joka aamu tuoreita herkkuja
Aamiaislautaselle päätyi joka aamu tuoreita herkkuja

Gili Meno on kolmesta Gilien saaresta se rauhallisin ja sen kyllä huomasi. Olohuoneemme ja rannan välistä kulki saaren kiertävä ”päätie” (eli kinttupolku) mutta eipä montaa ihmistä päivän aikana siinä nähty. Muutaman päivän sisällä osasimme jo sanoa kuka turisti asuu missäkin bungalowissa. Kiersimme saaren kerran kävellen tuota päätietä pitkin. Reippaalla kävelyllä saaren kiertää alle tunnissa, mutta meillä retki taisi kestää lähes koko päivän, kun pysähdyimme syömään ja maistelemaan paikallista olutta muutaman kerran.

Gili Menon päätie
Gili Menon päätie

Ruoka Gili Menolla oli todella edullista ja hyvää. Edullisimmillaan taisimme syödä 20000rp (1,25€) herkkulounaan. Muuten ruoka-annoksen hinnat vaihtelivat 30000-80000rp (n. 2-5€) välillä. Mitään hienostelupaikkoja täältä on turha etsiä, niitä ei löydy, eikä tarvitsekaan. Menolla meno on rentoa ja leppoisaa. Saarella ei ole mitään nähtävyyksiä, eikä juuri mitään aktiviteettejakaan, olimme siis pakotettuja rentoutumaan, harmi! Menolle on syytä tuoda omat taskulamput, sillä katulamppuja ei saarella ole. Sähköt voivat katketa välillä, tosin meidän loman aikana näin kävi vain kerran. Gileillä on tosiaan sadekausi tammikuussa, mutta sadetta ei juuri näkynyt. Viereinen suuri saari Lombok oli selkeästi pilvinen lähes koko ajan, mutta Gileille sateet eivät kantautuneet kuin kerran päiväsaikaan. Öisin voi sadella enemmänkin.

Relax
Relax

Yhden päivän vietimme merellä snorklaillessa. Retki järjestyi oman henkilökuntamme kautta, kun heidän tuttavalla Jupreella on pieni kalastusvene. Jupreen kyydillä pääsimme juuri minne itse halusimme ja juuri niin pitkäsi aikaa kuin halusimme. Jupreelle maksoimme tästä lystistä 250000rp (vajaa 16€). Täydellistä. Vesi Gili-saarten ympärillä on valitettavan roskaista ja snorklatessa joutui joskus väistelemään muovipusseja ja yksinäisiä rantaläpsykkäitä. Korallit ovat suurimmaksi osaksi tuhoutuneet, niinpä näky veden alla on väistämättä hieman surullinen. Paikallisten into huolehtia vesistöstään on selkeästi todella heikko. Retken kohokohta oli merestä bongatut suuret kilpikonnat, joiden kanssa kävimme uimassa ja sukeltelemassa. Aika hullu kokemus, joka ei varmasti unohdu!

Venekyyti Gili Trawanganille
”Jupree boat”

Koska Gilien ympärillä on paljon koralliriuttaa, päätyy rannalle paljon kuollutta korallia. Paljain varpain uimaan meneminen meinasi olla lähes mahdotonta, joten uimakengät olivat aivan ehdoton hankinta.

Ranta oli melko karkeaa
Ranta oli melko karkeaa

Gili Menon viiden yön rentouttavan kokemuksen jälkeen oli aika pakata rinkat ja suunnata Jupreen veneellä kohti vauhdikkaampaa naapurisaarta, Gili Trawangania. Jupreen kyyti maksoi 200000rp (vajaa 12,5€). Menolta pääsee myös yleisellä venekyydillä Trawanganille 20000rp (1,25€) hintaan, mutta mukavuudenhalu voitti ja päätimme lähteä juuri kun meille sopii ja suoraan omasta rannasta.

Menon rannalta näkyy hyvin myös Gili Trawanganille
Menon rannalta näkyy hyvin myös Gili Trawanganille
Hyvästi ihana Shack 58
Hyvästi ihana Shack 58

Gili Menon plussat ja miinukset:

+ Rauha
+ Hyvä ruoka
+ Aurinkoinen sää sadekaudesta huolimatta
+ Ihmiset

– Roskat (niin rannoilla, kuin vedessä)
– Tekemisen puute, jos pidempään viipyy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s